Članki

Električno ogrevanje – Talno gretje

Električno ogrevanje - Talno gretje

SPLOŠNO O ELEKTRIČNO OGREVANJE – TALNO GRETJE MYSUN

Stereotip, da je električno ogrevanje – talno gretje drago, danes vse bolj izginja. Uporabniki so namreč spoznali, da ima ogrevanje na elektriko številne prednosti pred tradicionalnimi centralnimi sistemi ogrevanja. Nizka začetna investicija, ekonomičnost, enostavna in poceni montaža brez večjih gradbenih posegov, hitra odzivnost sistema in dolga življenjska doba je le nekaj od pozitivnih lastnosti električnih sistemov ogrevanja.

Električno ogrevanje – talno gretje ob pravilni montaži in uporabi velja za zelo udoben, učinkovit in ekonomičen sistem ogrevanja, ki ima številne prednosti tako pred toplovodnimi sistemi ogrevanja kot tudi pred ostalimi oblikami električnega ogrevanja. Sistemi talnega električnega ogrevanja so primerni za vse vrste prostorov, namestiti pa jih je možno pod večino finalnih talnih oblog. Grelno telo so bodisi grelni kabli oz. grelne preproge ali pa grelna folija – bistvena razlika med njimi je v načinu vgradnje.

ZAKAJ JE ELEKTRIČNO TALNO GRETJE UČINKOVITEJŠE OD OSTALIH SISTEMOV OGREVANJA?

Glavni razlog je v skoraj idealnem profilu toplote, ki ga z radiatorskim ogrevanjem in IR paneli ne moremo doseči. Izvor toplote je v tem primeru pri tleh, tla pa enakomerno oddajajo toploto v prostor in ta toplota se počasi dviga proti stropu. To pomeni, da ne prihaja do pregrevanja pod stropom in s tem do nepotrebne porabe energije.

Električno ogrevanje - Talno gretje

ELEKTRIČNO OGREVANJE – TALNO GRETJE ZAGOTAVLJA VISOKO BIVALNO UDOBJE

Zaradi vse hitrejšega življenjskega sloga smo ljudje vse pogosteje podvrženi konstantnim fizičnim pritiskom, ki jih povzročajo stres, onesnaženo ozračje, vsakdanji hrup in podobno. Da ohranimo zdravje in duševno ravnovesje na maksimalni ravni, je visoko bivalno udobje v vašem domu ključnega pomena.

Električno talno gretje Mysun lahko znatno prispeva k boljšemu in prijetnejšemu bivalnemu udobju v vašem domu. S tem sistemom ogrevanja bodo tla vedno topla, velika ogrevalna površina posledično pomeni nizko temperaturo ogrevanja, prostor pa je na ta način enakomerno razgret po celotni površini. Ker gre za nizkotemperaturno ogrevanje, je zrak pri pri električnem talnem ogrevanju nekoliko hladnejši, kar posledično pomeni večjo relativno vlažnost in manjša izsušenost zraka v prostoru. To je neprecenljiva prednost v hladnejših mesecih, ko je naš imunski sistemi oslabljen. Počutili se boste bolje in imeli boljšo odpornost proti gripi in podobnimi okužbami, ki nas pogosto pestijo pozimi. Prav tako se boste s talnim sistemom ogrevanja izognili toplejšim oz. hladnejšim conam, ki se lahko pojavijo pri radiatorskem in IR ogrevanju.

Takšen sistem ogrevanja ne povzroča kroženja zraka in s tem dvigovanja prahu, zato bodo bivalni in spalni prostori v vašem domu prijetnejši za bivanje, kar bodo še posebej cenili ljudje z astmo in raznimi alergijami na prah.

Prav tako se boste z električnim talnim ogrevanjem izognili suhemu zraku, ki je pogost pojav pri konvencionalnih načinih ogrevanja. Tako lahko pozabite na težave z razdraženimi očmi, nosno sluznico in podobnimi simptomi, ki jih povzroča suh zrak. Ker ni potrebe po vlažilcih zraka, je občutno zmanjšana tudi možnost nastajanja plesni.

PREDNOSTI ELEKTIČNEGA OGREVANJA – TALNEGA GRETJA MYSUN

 1. Nizka investicija
 2. Sistem montaže »naredi sam« – dodaten prihranek
 3. Malo ali skoraj nič pripravljalnih in gradbenih del – zelo primerni za adaptacije
 4. Niso potrebni kotlovnica, peč in razvodi
 5. Ni bojazni pred zmrzovanjem tekočine, ker je v sistemu ni – suhi sistem
 6. Prilagodljivost in hiter odzivni čas sistema
 7. Odlična regulacija (programiranje) ogrevanja – vsak prostor ima lahko svoj termostat
 8. Ni stroškov vzdrževanja
 9. Vedno topla tla
 10. Večja relativna vlažnost zraka oz. manjša izsušenost zraka v bivalnih prostorih
 11. Skoraj idealen profil toplote
 12. Ne zavzema prostora in ne vpliva na estetiko
 13. Zdravju prijazno ogrevanje, ki ne izsušuje zraka, ne dviga prahu, je neslišen in je brez emisij v okolje
 14. Dolga življenjska doba – vsi sistemi električnega talnega ogrevanja imajo 20-letno garancijo.

KRMILJENJE ELEKTRIČNEGA OGREVANJA – TALNEGA GRETJA MYSUN

Za pravilno delovanje sistema električnega talnega ogrevanja MySun je potreben ustrezen termostat s talnim tipalom. Klasičen sobni termostat ne ustreza zahtevam, ker nima možnosti priklopa talnega temperaturnega tipala, ki omogoča natančno uravnavanje temperature tal. Namensko zasnovani termostati za krmiljenje sistema električnega talnega ogrevanja MySun tako vsebujejo dve tipali, eno je vgrajeno v sam termostat in meri temperaturo zraka v prostoru, drugo tipalo pa se položi v tla poleg grelnega elementa in meri temperaturo tal. Na ta način je zagotovljeno natančno krmiljenje tako zraka v prostoru kot tudi temperature tal.

Na razpolago so analogni termostati, ki omogočajo le temperaturne nastavitve. Če pa želite poleg temperaturnih nastavitev nastavljati tudi čas vklopa/izklopa, morate poseči po digitalnih – programirljivih termostatih. Dobavljivi so tudi termostati, ki omogočajo krmiljenje na daljavo – bodisi preko interneta ali pa GSM protokola. Na ta način lahko delovanje panelov popolnoma prilagodite svojim potrebam in željam ter na ta način še dodatno privarčujete pri porabi.

Termostat TFT WiFi
Termostat Smart Digi
pameten termostat mysun wifi

NAČINI VGRADNJE TALNEGA GRETJA MYSUN

Dobavljiva sta dva sistema električnega ogrevanja MySun, in sicer grelne preproge in grelne folije.

Medtem ko se grelne preproge MySun lahko polaga pod večino talnih oblog, se grelna folija MySun polaga izključno pod plavajoče pode – torej pode, ki se ne lepijo na tla (laminat, določeni parketi, določeni vinili …). To je bistvena razlika med sistemoma.

Grelna preproga MySun GP

Grelna preproga MySun

Grelna folija MySun

1. Direktni sistem vgradnje (novogradnja) – MySun grelna preproga

Gre za najpogostejši način vgradnje, pri katerem se grelna preproga položi tik pod finalni pohodni sloj, načeloma v sloj elastičnega lepila ali pa v sloj (samorazlivne) izravnalne mase. S takšnim načinom vgradnje lahko uporabljamo sistem talnega ogrevanja kot primarno ogrevanje ali kot dodatni vir ogrevanja. Prednost tega sistema je enostavna montaža in hitra odzivnost sistema kot celote, saj so grelni kabli položeni tik pod površjem. Finalni sloj je lahko tudi parket, laminat, PVC, topli pod, tepih, pluta ipd., vendar morajo biti v teh primerih grelne preproge zalite v samorazlivni izravnalni masi.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. ploščice
 2. elastično lepilo oz samorazlivna izravnalna masa
 3. Grelna preproga MySun
 4. talno tipalo
 5. estrih
 6. armirna jeklena mreža
 7. toplotna izolacija
 8. osnova

2. Direktni sistem vgradnje (adaptacija) – MySun grelna preproga

Gre za najpogostejši način vgradnje pri adaptacijah. Ker se adaptirajo načeloma starejši objekti, ki nimajo ustrezne talne izolacije, in ker smo pri adaptacijah v večini primerov zelo omejeni z višino, se v teh primerih priporoča uporaba namenskih izolacijskih plošč F-Board, ki so certificirane s strani proizvajalca grelnih preprog. Te izolacijske plošče se prilepijo na obstoječa tla, direktno na njih pa se položijo grelne preproge. Dodatne izolacijske plošče F-Board so zelo primerne tudi v prostorih in objektih, kjer želimo karseda hitro odzivnost sistema (vikend objekti, kopalnice …), saj izolacijske plošče preprečujejo, da se toplota akumulira v estrihe.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. ploščice
 2. elastično lepilo oz samorazlivna izravnalna masa
 3. grelna preproga MySun
 4. talno tipalo
 5. namenska izolacijska plošča F-BOARD
 6. elastično lepilo
 7. obstoječa tla

3. Direktni sistem za pod laminat, določene vrste parketa in vinila ipd. – MySun grelna folija

Najpogostejši način vgradnje je, da se grelno folijo MySun položi direktno pod laminat, vinil oz. parket, ki se ne lepi na tla.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. Laminat oz. parket, ki se ne lepi na tla
 2. talno tipalo
 3. PE-folija, debeline 0,25 mm
 4. Grelna folija MySun
 5. Namenska toplotna izolacija STR6
 6. Osnova

4. Sistem s ploščo Heat-Pak – za pod tepih, PVC, topli pod ipd. – MySun grelna folija

Sistem s ploščo Heat-Pak se uporablja v primerih, ko želimo talno gretje pod tepihom, toplim podom ali talno oblogo PVC. Ker ti finalni podi mehansko niso dovolj trdni, je potrebno v teh primerih uporabiti namenske plošče, ki služijo kot mehanska zaščita pred poškodbami grelne folije. Višina tal se s tem sistemom vgradnje dvigne za približno 10 mm. Omenjene plošče se polagajo v dveh slojih, vsaka plošča ima nanos lepila, da se plošči med seboj zlepita. Plošče se morajo polagati (lepiti) križno – na ta način dobite čvrsto podlago, na katero lahko položite talno oblogo PVC, tepih ali kakšen drug finalni pod, ki mehansko ni dovolj trden, da bi ga bilo mogoče položiti direktno na grelno folijo MySun.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 • Finalni sloj – tepih, PVC, topli pod ipd.
 • Plošče HEAT-PAK
 • Talno tipalo
 • PE-folija, debeline 0,25mm
 • Grelna folija MySun
 • Namenska toplotna izolacija tal STR6
 • Osnova

5. Zunanja uporaba

Poleg ogrevanja notranjih prostorov je talno električno ogrevanje primerno tudi za zunanjo uporabo, za preprečevanje zmrzali ali za taljenje snega in ledu na dovozih, pločnikih, dvoriščih, pa tudi na strehah, žlebovih, žlotah … Prav tako so na izbiro namenski grelni kabli za preprečevanje zmrzali cevovodov in podobno.