Članki

Grelne folije – Varčen in učinkovit način ogrevanja

talno-ogrevanje-grelne-folije

Električno ogrevanje z grelnimi folijami je danes vedno pogostejša izbira ogrevanja doma, s prihodom tako imenovanih laminatov in lesenih plavajočih estrihov pa še posebej. To se kaže tudi na trgu, saj se ti produkti po svetu širijo zelo hitro. Grelne folije vam omogočajo prijetno in zdravo, kot tudi stroškovno ugodno ogrevanje. Toploto folije oddajajo enakomerno po vsem prostoru, manj je kroženja prahu, pršic in alergenov kot pri klasičnem talnem ogrevanje, prav tako pa imajo grelne folije hiter odzivni čas in dolgo življenjsko dobo (približno 40 let). Takoj po montaži se lahko položi zaključna talna obloga in se prične ogrevanje. Grelne folije so izredno tanke in so zato idealne za adaptacije, kjer so navadno prisotne omejitve višin tal.

 

Zgradba grelnih folij

Ogrevalna folija je v sestavljena iz dveh poliestrskih folij, ki sta laminirani z uporabo toplote. Srebrna prevleka iz posebnih bakrenih trakov, imenovanih vodniki, je med grelno folijo. Čez folijo, med vodniki je grelni element v obliki trakov, narejen iz homogeniziranega grafita. Ti trakovi so vzporedno povezani med vodniki. Med njimi je en centimeter prostora, tako da je mogoče zmanjšati folijo na katero koli želeno dolžino. Ogrevanje preko ojačane aluminijaste folije, ki se uporablja v sistemu, pomaga širiti toploto enakomerno po površini.
talno-ogrevanje-grelne-folije

 

Uporabnost grelnih folij

Sistem grelne folije se lahko varno namesti direktno pod laminatom oz. drugimi plavajočimi talnimi oblogami, brez potrebe po izravnavi ali lepilu. Montaža je mogoča tudi v prostorih, kjer so preproge, tapisoni ali PVC obloge, vendar morate v tem primeru uporabiti posebne, lesene vezane plošče. Grelne folije je mogoče vgraditi v strope ali stene – so odlična rešitev za tiste, ki si želijo talno ogrevanje brez večjih posegov v prostor, kot je razbijanje estrihov in napeljevanje cevi. Samo v primeru podov, ki niso dovolj trdni, uporabimo ploščo Heat-Pak, ki zaščiti grelno folijo pred poškodbami. Grelne folije lahko namestimo enostavno, možna pa je tudi namestitev v prostorih s povečano vlažnostjo brez potrebe po dodatni ozemljitvi

 

Načini vgradnje

Direktni sistem – za pod laminat, določene vrste parketa in vinila
Direktni sistem je najpogostejši način vgradnje. Pri tem načinu se grelna folija MySun položi direktno pod laminat oz. drugimi plavajočimi talnimi oblogami, ki se NE lepijo na tla. Na obstoječa tla pod grelno folijo MySun je potrebno položiti tudi namenske izolacijske plošče STR6, debeline 6mm. Če je mogoče, vam priporočamo dva sloja, ki jih položite križno. Na ta način so vsi stiki ustrezno izolirani.
Grelna folija MySun načini polaganja

 • Laminat, vinil oz parket, ki se ne lepi na tla
 • Talno tipalo
 • PE folija (debelina 0. 25mm)
 • MySun grelna folija
 • STR6 namenska toplotna izolacija
 • Osnova

Sistem s Heat-Pak ploščo
Pri podih, kot so topli pod ali PVC obloga, se uporablja ta sistem vgradnje. Ti finalni podi mehansko niso dovolj trdni, zato so potrebne posebne plošče, imenovane HEAT-PAK, ki služijo kot mehansko zaščita pred poškodbo grelne folije. Bodite pozorni, saj se višina tal se s tem sistemom vgradnje dvigne za približno 10mm. Omenjene plošče se polagajo v dveh slojih, vsaka plošča ima nanos lepila, da se plošči med seboj sprimeta. Plošče je obvezno lepite križno, saj na ta način dobite čvrsto podlago, na katero lahko položite finalni pod.
Grelna folija MySun načini polaganja

 • Finalni sloj – PVC, topli pod,..
 • HEAT-PAK plošče
 • Talno tipalo
 • PE folija (debeline 0. 25mm)
 • MySun grelna folija
 • STR6 namenska toplotna izolacija tal
 • Osnova

 

Primer dimenzioniranja in vgradnje

Pomnite: Širina dobavljivih grelnih folij je vedno fiksna – 60cm oz 100cm, medtem ko lahko grelne folije po dolžini krajšamo.
Tu vam bomo na primeri pokazali kako vgraditi grelno folijo, ko imate v sobi pohištvo. Primer: soba je velika 3. 1m x 4. 3m z omaro, pod katero ne položimo grelne folije.
Primer je mogoče rešiti na sledeči način:

 • 2x grelna folija MySun GF1008, dolžine 300cm (širina = 100cm)
 • 1x grelna folija MySun GF608, dolžine 300cm (širina = 60cm)
 • 1x grelna folija, MySun GF1008, dolžine 250 cm (širina = 100cm)
 • 1x grelna folija, MySun GF608, dolžine 250cm (širina = 60cm)


Priključitvene kable posamezne grelne folije pripeljete do skupne doze, v kateri vse kable spojite. Vsaka posamezna grelna folija ima dva priključitvena kabla različnih barv. Ko ste vse priključitvene kable pripeljali do doze, kable ene barve priključite skupaj na en terminal, priključitvene kable druge barve pa na drugi terminal v skupni dozi (kot prikazuje spodnja slika). Iz skupne doze do termostata peljite le dva vodnika.

Za lažjo predstavo o vgradnji grelnih folij si oglejte spodnji videoposnetek:
[lyte id=”jyfCbt_WXPY?start=9″ /]

 

PONUDBA

Z ogrevalnimi folijami MySun boste prihranili na stroških ogrevanja, večje prihranke pa lahko dosežete tudi z uporabo grelnih folij v kombinaciji z mehko izolacijsko podlogo, kar zmanjša odzivni čas ogrevanja za vsaj 50%. Ogrevalne folije so primerne za vse vrste aplikacij, za zagotavljanje primarnega ali sekundarnega ogrevanje v vseh prostorih ali projektih, ki ustrezajo gradbenim predpisom. Grelna folija MySun je prava izbira za talno ogrevanje plavajočih podov in suho-montažnih elementov. Zagotavljajo vrhunsko ugodje ob nizkih investicijskih in operativnih stroških. Ogrevalne folije so na voljo tudi v naši ponudbi, saj želimo, da je vaš dom opremljen s sodobnim sistemom ogrevanja, vi pa imate čim večji izkoristek za čim manjši strošek.