Vse več ljudi se odloča, da bo prostore talno ogrevalo. Številne prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, se zato lahko izkoristijo kot dodatno ogrevanje, čeprav dokaj mile zime pa skoraj več ne kažejo potreb še po kakšni drugi obliki ogrevanja. Vsakemu, ki se zanima za nov način ogrevanja, so še kako pomembni stroški investicije.

Nekateri načini se pogosteje uporabljajo v novogradnjah, spet drugi so še posebej primerni tudi za obnove. Za uporabo tako pri novogradnjah kot pri obnovah se lahko uporabi tako električno talno ogrevanje kot toplovodno. Pri obnovah vpliva na odločitev katerega od teh dveh sistemov izbrati, razpoložljivost prostora. Z minimalno skupno višino ogrevalnega sistema je odločitev izbire na strani električnega ogrevanja, ki premaga toplovodni sistem tudi v kategoriji nizke začetne investicije.

In kaj pravzaprav pomeni nizka začetna investicija v električno talno ogrevanje?

Med stroške investicije talnega ogrevanja, električno vs toplovodno, štejemo naslednje elemente:

  • 1. Odstranjevanje starih talnih oblog – pri obnovah. Pri adaptacijah pomeni to nujna opravila v katerega sodijo dela odstranjevanja starih talnih oblog in brušenja starih slojev barve, lepila ali voska. Z malo dobre volje lahko to delo opravijo lastniki v lastni režiji. Pri novogradnjah ta del odpade, a je možnost naknadne vgradnje veliko lažja pri odločitvi za električno talno gretje. Pri toplovodnem ogrevanju morajo biti namreč nameščene cevi del sistema centralne kurjave in na le tega priključene.
  • 2. Material za izravnavo. Pri električnem talnem gretju se pri novogradnjah uporablja estrih, ki je nanesen na toplotno izolirano osnovo in armirano jekleno mrežo. Pri adaptacijah se na obstoječa tla nanese le elastično lepilo, ki je hkrati tudi pričvrstitveni faktor za izolacijske plošče. Pri toplovodnem pa naj bi bila po standardu najmanjša debelina estriha za stanovanjske površine nad temenom cevi 4 cm (običajno pa znaša med 5 in 6 cm), z debelino pa raste tudi cena za vložena sredstva.
  • 3. Izolacijski material. Pri novogradnji se osnova izolira z uporabo klasičnih izolacijskih materialov. Pri adaptacijah pa se pri odločitvi za talno ogrevanje z grelno preprogo, kot izolacijski material uporabi namenske izolacijske plošče, pri želji po ogrevanju z grelno folijo pa namenske izolacijske plošče za grelne folije. Pri adaptacijah in toplovodnem talnem ogrevanju pa plasti izolacije sledi plast sistemskih plošč s čepi.
  • 4. Vrsta talnega gretja. Pri električnem talnem gretju se lahko uporabijo grelne preproge ali grelne folije. Pri toplovodnem se uporabljajo cevi, ki se razlikujejo po debelini in materialu iz katerega so narejene.
  • 5. Hitra in enostavna vgradnja. Eden izmed glavnih razlogov pri odločitev za električno talno ogrevanje je hitra in enostavna namestitev. Z malo mojstrske žilice je možna montaža brez strokovne pomoči. Zaradi varnosti pa se tudi pridnim lastnikom svetuje, da se za električno inštalacijo in zagon električnega talnega ogrevanja najame specializirano podjetje. Da bo toplovodno talno gretje optimalno opravljalo svojo funkcijo (kar je odvisno od pravilno izbrane vrste, dolžine in gostote položenih cevi, debeline zalivnega estriha ter vgradnje omarice z razdelilniki), je bolj kot »naredi sam« priporočljivo delo prepustiti strokovnjakom, ki opravijo tudi potreben tlačni test.
  • 6. Stroški dodatne opreme. K dodatni opremi pri električnem talnem gretju sodijo termostati (termostat s tedensko programsko uro ali termostat z vgrajenim WIFI modulom ob katerem se dobi tudi brezplačna aplikacija za Android in IOS). Toplovodno rabi tudi v tej točki nekaj več elementov (spenjalniki za pritrjevanje cevi, razdelilnik z indikatorji pretoka, omarica za vgradnjo razdelilnikov, termostat za regulacijo)

Prostori ogrevani s talnim gretjem imajo številne prednosti pred klasičnim ogrevanjem. Talno ogrevanje na električno energijo pri novogradnjah ne zahteva predhodnega načrtovanja, pri obnovah pa ne velikih in dragih gradbenih posegov. Nasprotno pa toplovodno potrebuje tehnično zahtevne namestitve cevi in povezave le teh z obstoječim centralnim ogrevalnim sistemom (v primeru da tega ni, pa se investirana sredstva povečajo še za znesek ureditve kotlovnice).

Investicija za električno talno ogrevanje je neprimerljivo ugodnejša in za montažo enostavnejša od primerljive toplovodne variante. Če pa ob tem dodamo, da je možno tudi obratovalne stroške znižati z okolju prijaznim pridobivanjem električne energije in sicer z namestitvijo lastne sončne elektrarne, za katero je od Eko sklada možna v ta namen pridobitev subvencij in ugodnih kreditov za okolju prijazne naložbe, potem vidimo, da ta vrsta talnega ogrevanja v bistvu nima konkurence.

Naložbo (izdelavo spletnih strani in spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.