Članki

Konvekcijski radiatorji: Kompaktni, elegantni in polni energije

Električni radiatorji AIRELEC - Prikazna

S konvekcijskimi radiatorji, ki so kompaktni, elegantni in polni energije, se ogrevajo predvsem prostori, ki se uporabljajo krajši čas (garaža, klet, hobi prostor, soba za goste) in ko je potrebno ogreti prostor v kratkem času. Hkrati pa ogrevanje s konvekcijskimi radiatorji predstavlja ekonomično alternativo centralnemu ogrevanju v pomladno – jesenskem prehodnem obdobju.
Druge prednosti ogrevanja s konvekcijskimi radiatorji so:

  • toploto začnejo oddajati takoj po vklopu
  • neslišno delovanje
  • ugodna nakupna cena
  • enostavna uporaba

Moderno zasnovana oblika omogoča nevpadljivost pri različnih stilih opreme, jasni obrisi pa omogočajo enostavno čiščenje.
Običajni radiatorji so zgrajeni iz reber ali panelov iz kovine, aluminija, litega železa po katerih se pretaka vroča voda. Prostor se ogreva s sevanjem in konvekcijo. Konvekcijski električni radiatorji pa so ogrevalne naprave, katerih naloga je ustvarjati konvekcijsko toploto. (Konvekcija kot fizikalen zakon pomeni gibanje toplotno induciranega zraka z uporabo zunanjega zraka kot nosilca toplote. Zrak torej služi kot nosilec toplote – v konvekcijskem radiatorju toploto sprejme, jo shrani, nosi s sabo in nato v zgornjem delu sprosti v prostor. Topel zrak se dvigne proti stropu ter s tem postopoma sprošča shranjeno toplotno energijo v prostor. Ko se zrak ohladi, se spusti proti tlom. Ustvari se stalen cikel pretoka). Prednost konvekcijskega radiatorja pred klasičnim je tudi ta, da ni odvisen od sistema vodno vodene centralne kurjave.

Delovanje konvekcijskega radiatorja

Za delovanje konvekcijskega električnega radiatorja je potrebno le-tega priklopiti na električni tok. Vsesan hladen zrak vstopa v radiator skozi reže na spodnji strani, kjer se nahajajo s pomočjo električne energije ogrevalne žice, kar ogreva hladen zrak, ki je vstopil v radiator. Ogret zrak teče navzgor in zgornjem delu skozi reže izstopa v prostor in ga ogreva. Konvekcijski radiator predstavlja torej tipičen tok zraka. Na tak način se prostor hitro, prijetno in enakomerno ogreje.
Izvedbe konvekcijskih radiatorjev, kot sta basic pro in tactic pro, je varno uporabljati tudi v kopalnici, saj imajo zaščitno izolirano ohišje. Vgrajen elektronski termostat z displejem omogoča nastavitev več energijsko varčnih funkcij, kot so: tedenski program, zaznavo odprtih oken (radiator se izklopi, ko ugotovi nenaden ali nenormalen padec temperature), funkcija zaščite pred zmrzaljo in nastavitve nočnih temperatur, indikator vedenja (ko uporabnik spremeni nastavljeno temperaturo, ga indikator seznani s trenutno stopnjo porabe). S funkcijo avtomatizacije se omogoči samodejno delovanje v skladu z najljubšimi nastavitvami za enostavnost in prihranek. Dodatno ima naprava tudi zunanji stikalni kontakt, ki omogoča, da se v primeru napetosti na kontaktu delovanje preklopi na nižjo temperaturo. Funkcija ročnega upravljanja povrne nadzor nad samodejnim delovanjem.

Pritrditev konvekcijskega radiatorja na steno

V primeru inštalacije konvekcijskega radiatorja v kopalnici, mora le-ta biti pritrjen na mestu, da s stikalom in drugimi elementi krmiljenja ne more upravljati oseba, ki se nahaja pod prho ali v kopalni kadi.
Konvekcijski radiator ne sme biti montiran točno pod vtičnico.
Za korektno delovanje mora biti razdalja do drugega radiatorja ali drugih predmetov minimalno 15 cm.

Praktični nasveti

V prostoru, kjer dlje časa ne bo bival ali delal nihče nastavite na radiatorju funkcijo zaščite pred zmrzaljo. Naprava ima namreč temperaturni senzor, in če pade temperatura pod predhodno določeno točko, se konvekcijski radiator samodejno vklopi in tako zaščiti prostor pred dragimi poškodbami zaradi zmrzali.
Ne prekrivajte konvekcijskega radiatorja z oblačili ali podobnimi stvarmi, ker zaradi močnega ogrevanja lahko zagorijo.
Ne zastirajte konvekcijskih radiatorjev s kosi pohištva ali zavesami, saj lahko povzročijo motnje delovanja.
Z rednim čiščenjem se odstranjujte prah z rež za zrak.
Konvekcijski radiatorji v bistvu niso primerni kot edino ogrevanje prostorov, so pa pogosto najboljši način ogrevanja prostorov, ki se redkeje uporabljajo (npr. soba za goste) ali kot dodatno ogrevanje za dneve z veliko potrebe po toploti ali za časovno kratko a veliko potrebo po toploti (kopalnica).