Članki

My Sun: Električni radiatorji

My Sun: Električni radiatorji

Danes v dnevni sobi, jutri pisarni, pa v delavnici, zimskem vrtu… električni radiator je možno postaviti skoraj kamorkoli. To jih dela udobno fleksibilne. Pri obliki ogrevanja z električnimi radiatorji gre za pretvorbo električne energije v toploto.

Lastnosti električnih radiatorjev

Ker električni radiator kot vir energije uporablja električno energijo, sodi med t. i. naprave, ki uporabljajo sekundarni vir energije (za razliko od nafte, plina, lesa…). To pomeni, da energije ne jemlje neposredno iz narave, ampak se jo proizvede v elektrarnah, od koder pride potem do grelne naprave.
Naslednja značilnost električnih radiatorjev je ta, da ogrevajo prostor kjer so nameščeni. Za razliko od centralnega ogrevalnega sistema, kjer se kotel nahaja na centralni točki, od koder nato dovaja toploto po prostorih s pomočjo sistema ogrevalnih cevi in radiatorjev.

Kako deluje električni radiator

Električni radiatorji pretvarjajo torej električni tok v toploto. Pri tem sta ključna: upor in tok električnega toka. Ko je električni radiator priključen na električno omrežje, teče električna energija skozi prevodnik (npr. skozi grelno žico ali grelno tuljavo), ob tem nastane velik upor – t. i. grelni upor. Višji kot je upor – toplejši je prevodnik, ki sprosti toplotno energijo.
Poznamo dve osnovni vrsti električnih radiatorjev: radiatorji z neposrednim oddajanjem toplote in radiatorji s shranjevalnim medijem. Prednost neposrednega ogrevanja je, da se toplota ne sprosti s časovno zamudo, hkrati se tudi proizvede le takrat, ko je potrebno.

Razlike med električnimi radiatorji

Električne radiatorje med drugim lahko razlikujemo tudi po načinu ogrevanja. Tako poznamo:

 • hibridni radiatorje
 • konvekcijski radiatorji
 • infrardeče radiatorje

Bistvena značilnost ogrevanja s pomočjo konvekcije (prenos toplote) je, da toplotno energijo prenašajo delci zraka z zračnim gibanjem. Konvekcijski radiatorji predstavljajo enega najvarčnejših načinov električnega ogrevanja, saj predstavljajo nizko porabo in visok izkoristek energije.
Za IR radiatorje je značilno, da ogrevanje temelji na sevanju, ki je posebna oblika neposrednega ogrevanja. Te vrste radiatorji s sevanjem torej ogrejejo predmete v sobi. Ti toplotno energijo absorbirajo in jo nato postopoma sproščajo.
V hibridnih radiatorjih so združeni vsi trije načini ogrevanja, in sicer: infrardeče ogrevanje, akumulacija, konvekcija.

Namestitev električnih radiatorjev

Električni radiatorji so izjemno prilagodljivi, kar pomeni, da jih je mogoče namestiti skoraj vsepovsod (različni prostori v stanovanju, garaža, počitniška hiša, pisarna, zimski vrt, skladišče…). Na kratko bi lahko rekli: uporabljajo se lahko povsod, kjer se nahaja električna vtičnica.

Prednosti ogrevanja z električnimi radiatorji:

 • nizki investicijski stroški
 • preprosta montaža
 • ne rabijo dimnika
 • brez dolgotrajnega urejanja sistema za ogrevanje
 • ni potrebe po pripravi kurilnega materiala
 • ni potrebnega dodatnega vzdrževanja
 • ni potrebnega dodatnega prostora za kurilnico
 • enostavno upravljanje
 • možnost brezžičnega upravljanja s pomočjo mobilnega telefona

Priljubljeni kopalniški radiatorji

Kopalnica med drugim pomeni tudi prostor za sprostitev. Za dobro počutje pa so pogoj dovolj visoke temperature prostora. V kopalnici se ne zadržujemo ves dan, a ko jo uporabljamo, želimo, da je prijetno ogreta. Zaradi te specifičnosti, da kopalnica predstavlja prav poseben prostor hiše ali stanovanja, so postali električni kopalniški radiatorji izredno priljubljeni. Ti namreč zagotavljajo hitro ogrevanje prostora, ki je uporabljen le omejen čas, a takrat mora biti temperatura občutno višja od temperature drugih prostorih. Kopalniški radiatorji so še posebno uporabni v kombinaciji s talnim ogrevanjem. Pri takem načinu talno ogrevanje zagotovi osnovno ogrevanje kopalnice, električni radiator pa hitro ustvari visoko temperaturo, ki jo rabimo ob uporabi.
Kot vidimo, ogrevanje z električnimi radiatorji prinaša številne prednosti. Zato, ob različnih variantah električnih radiatorjev iz naše ponudbe, ne dvomimo, da boste primernega našli tudi zase. V kolikor pa rabite dodatne informacije ali nasvet smo vam na voljo preko kontaktnega obrazca na podstrani kontakt.