Članki

O IR panelih / Infrardečem ogrevanju

O IR panelih

SPLOŠNO O IR PANELIH

Stereotip, da je električno ogrevanje drago, danes vse bolj izginja. Uporabniki so namreč spoznali, da ima ogrevanje na elektriko številne prednosti pred tradicionalnimi centralnimi sistemi ogrevanja. Nizka začetna investicija, ekonomičnost, enostavna in poceni montaža brez večjih gradbenih posegov, hitra odzivnost sistema in dolga življenjska doba je le nekaj od prednosti, ki jih prinaša ta sistem ogrevanja.

Sevalni paneli oz. infrardeče (IR) ogrevanje ponuja cenovno izjemno varčno alternativo klasičnim centralnim sistemom ogrevanja ob neprimerljivo nižji začetni investiciji. Izkušnje kažejo tudi, da IR paneli blagodejno vplivajo na zdravje in počutje ljudi. Do takšnih spoznanj prihaja iz dneva v dan več ljudi, zaradi česar sevalni IR grelni paneli postajajo vse bolj priljubljen sistem ogrevanja.

IR GRELNI PANELI GREJEJO KOT SONCE

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam je pozimi prijetno toplo, ko ste direktno izpostavljeni sončnim žarkom, četudi je temperatura ozračja nizka? In zakaj vam je takoj hladneje, ko oblaki zakrijejo sonce ali stopite v senco? Razlog je v načinu ogrevanja. V takšnih primerih vas namreč ne greje ozračje ampak infrardeči (IR) valovi, ki jih oddaja sonce. Sonce namreč oddaja dolge infrardeče valove (infrardeče sevanje), ki ob stiku z živimi bitji in ostalimi predmeti sproščajo toploto. Na popolnoma enak način delujejo tudi infrardeči paneli, zaradi česar se takšno ogrevanje smatra za najbolj naraven in zdrav način ogrevanja.

IR OGREVANJE JE ZDRAVO

Infrardeči (IR) paneli oddajajo infrardeče žarke podobne valovne dolžine kot sonce, zato je človeško telo sposobno absorbirati veliko večino teh žarkov. A za razliko od sonca infrardeči paneli ne proizvajajo škodljivega UV žarčenja, zato so takšni sistemi ogrevanja celo koristni za zdravje in blagodejno vplivajo na počutje.

Ogrevanje z IR paneli MySun ima tako številne blagodejne vplive na zdravje. Poglejmo si malo več o IR panelih:

 • Z IR grelni paneli primarno ogrevamo stene, strope in ostale predmete v prostoru, ne pa direktno zraka kot s tradicionalnimi sistemi ogrevanja. Direktna primerjava kaže, da je zrak pri IR ogrevanju nekoliko hladnejši, kar posledično pomeni večjo relativno vlažnost zraka in manjšo izsušenost zraka v prostoru. To je neprecenljiva prednost v hladnejših mesecih, ko je naš imunski sistemi oslabljen. Počutje bo boljše, odpornost proti gripi in podobnimi okužbami, ki nas pogosto pestijo pozimi, pa bo znatno večja.
 • IR paneli konstantno sušijo stene, zato je možnost za nastanek plesni bistveno manjša, s tem pa je manjša tudi možnost, da bi podlegli raznim boleznim in okužbam.
 • Izkušnje kažejo, da IR ogrevanje blagodejno učinkuje oz. pomaga pri številnih težavah:astmi, bronhitisu in drugih dihalnih težavah,
 • prehladih,
 • vnetjih obnosnih votlin,
 • težavah z revmo, artritisom, išiasom, bolečinami v hrbtu,
 • zmanjšujejo stres,
 • izboljšajo prekrvavitev,
 • pospešujejo zdravljenje (zaradi boljše prekrvavitve hitreje celijo rane, poleg tega pacienti trpijo manj bolečin in so obenem bolj sproščeni),
 • stabilizirajo visok krvni pritisk,
 • očistijo kožo (ublažijo akne),
 • infrardeči žarki se spremenijo v toploto šele znotraj telesa, kar povzroči, da se žile razširijo, spodbujajo boljši krvni obtok in s pomočjo proizvedene toplote pomagajo pri izločanju toksinov iz telesa skozi znojenje,
 • izgubi telesne teže, saj pospešuje presnovno vitalnih organov in žlez z notranjim izločanjem in posledično povzroči bistveno večje in hitrejše izgorevanje kalorij,
 • razstrupljanju telesa,
 • regenerirajo možganske celice,
 • preprečujejo oz. delujejo proti elektromagnetnemu onesnaženju, npr. pri delu z računalniki ipd.
Opozorilo: Sevalni paneli niso namenjeni za zdravljenje. Predstavitev, kako sevalni paneli vplivajo na naše telo in zdravje, je le informativne narave.

IR OGREVANJE ZAGOTAVLJA VISOKO BIVALNO UDOBJE

Zaradi vse hitrejšega življenjskega sloga smo vse pogosteje podvrženi konstantnim fizičnim pritiskom, ki jih povzročajo stres, onesnaženo ozračje, vsakdanji hrup in podobno. Da ohranimo zdravje in duševno ravnovesje na maksimalni ravni, je visoko bivalno udobje v vašem domu ključnega pomena.

IR ogrevanje lahko znatno prispeva k boljšemu počutju v vašem domu. Ogrevanje z IR grelni paneli, za razliko od konvencionalnih sistemov ogrevanja, ne povzroča kroženja zraka in s tem dviganja prahu, zato bodo bivalni in spalni prostori prijetnejši za bivanje, kar bodo še posebej cenili ljudje z astmo in raznimi alergijami na prah. S tem načinom ogrevanja so razgrete stene, stropi in ostali predmeti v prostoru, zato je temperatura v prostoru bolj konstantna – bivalno udobje se tako poveča.

Prav tako se z infrardečim ogrevanjem izognete suhemu zraku, ki je pogost pojav pri konvencionalnih načinih ogrevanja. Tako lahko pozabite na težave z razdraženimi očmi, nosno sluznico in podobnimi simptomi, ki jih povzroča suh zrak. Ker ni potrebe po vlažilcih zraka, je občutno zmanjšana tudi možnost nastajanja plesni. Rezultat je visoko bivalno udobje in miren spanec.

PREDNOSTI PRI IR PANELIH MYSUN

 1. Nizka začetna investicija, ki lahko poteka v fazah – opremite lahko vsak prostor posebej (danes spalnico, naslednji mesec kopalnico itd.)
 2. Enostavna in poceni montaža IR panelov brez večjih gradbenih del
 3. Ne zahtevajo nobenega vzdrževanja
 4. IR paneli so neslišni in ne dvigajo prahu
 5. So trajna in energetsko varčna rešitev ogrevanja bivalnih in nebivalnih prostorov
 6. Prostor ogrejejo hitro in enakomerno
 7. Ni izgub, saj se vsa energija spremeni v toploto
 8. Blagodejno vplivajo na počutje ljudi
 9. Zaradi hitre odzivnosti sistema lahko z ustreznimi termostati sistem ogrevanja popolnoma prilagodite svojim željam in potrebam – toplo samo takrat, ko ste dejansko v prostoru
 10. Prihranite prostor: ne potrebujete posebnega prostora za kurilnico in ni nevarnosti za zmrzal (»suh« sistem)
 11. Zmanjšujejo možnost nastajanja plesni in tako povečujejo bivalno udobje
 12. Dobavljivi so v številnih izvedbah in barvnih niansah, tudi kot ogledalo ali s potiskom (na voljo različni motivi, tudi po želji kupca)
 13. Ogrevate lahko tudi consko – samo dele prostora
 14. Imajo dolgo življenjsko dobo
 15. Izdelani v EU

ZAKAJ SO IR GRELNI PANELI MYSUN BOLJŠA IZBIRA KOT TRADICIONALNI KONVEKTORSKI SISTEMI OGREVANJA?

O IR panelih

 • Zaradi načina prenosa toplote v prostor.

  Na prijetno počutje v prostoru ne vpliva le temperatura zraka v prostoru, ampak tudi temperatura površin v prostoru, predvsem temperatura tal in sten, predmetov, tudi stropa. Medtem ko tradicionalni konvekcijski sistemi ogrevanja ogrevajo neposredno zrak v prostoru, ostajajo površine tal in sten v prostoru hladne, kar negativno vpliva na bivalno udobje. IR sevalni paneli pa ne ogrevanjo direktno zraka v prostoru, ampak ogrevajo površine (tla, stene, predmete v prostoru). Ker so predmeti okoli vas razgreti, občutite isti nivo udobja pri 2-3 stopinjah nižji temperaturi zraka v prostoru kot pri konvekcijskem načinu ogrevanja.

 • Ker zagotavljajo višje bivalno udobje.

  Pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju toplota ni enakomerno porazdeljena po prostoru, kar negativno vpliva na udobje in ekonomičnost sistema. Ker zrak nenehno kroži v prostoru, to povzroča tudi dvigovanje prahu. Prav tako ti sistemi pogosto izsušujejo zrak, ta problem se rešuje tako, da zrak vlažimo, s tem pa omogočimo idealne pogoje za nastanek pršic in plesni.
  Pri IR ogrevanju je toplota enakomerno porazdeljena po prostoru, kar ustvarja prijeten občutek toplote. Prav tako v tem primeru ni kroženja zraka in s tem dvigovanja prahu, tako je možnost za nastanek plesni in pršic skoraj nična, kar pa ustvarja zdravo klimo v prostoru.

NAMESTITEV IN KRMILJENJE IR PANELOV MYSUN

Sevalne IR panele lahko namestite na strop ali na zid. Priporočljiva je stropna montaža, saj je na ta način zagotovljen najboljši izkoristek. V določenih primerih, npr. prenizki stropi, luči na stropu, estetski vidik ipd., stropna montaža panelov ni mogoča. V teh primerih je kljub nižjem izkoristku bolj priporočljivo namestiti panele na steno.

Vsi paneli imajo na hrbtni strani nosilce, ki omogočajo montažo direktno na steno/strop, lahko pa se tudi spustijo iz stropa s pomočjo vrvic/pletenic. Določeni modeli se lahko vgradijo tudi v spuščen strop (npr. armstrong strop, mavčne plošče,..)

O IR panelih

Za krmiljenje IR panelov MySun se uporabljajo sobni termostati, ki glede na temperaturne nastavitve vklapljajo in izklapljajo IR panel in na ta način vzdržujejo želeno temperaturo v prostoru. Zaželeno je, da ima vsak prostor svoj termostat, saj lahko le na ta način neodvisno krmilite temperaturo po prostorih. Na en termostat lahko priključite več sevalnih panelov ali pa le enega.

Na razpolago so analogni termostati, ki omogočajo le temperaturne nastavitve. Če pa želite poleg temperaturnih nastavitev, nastavljati tudi čas vklopa/izklopa, morate poseči po digitalnih – programirljivih termostatih. Dobavljivi so tudi termostati, ki omogočajo krmiljenje na daljavo – bodisi preko interneta ali pa GSM protokola. Na ta način lahko delovanje panelov popolnoma prilagodite svojim potrebam in željam ter tako še dodatno privarčujete pri porabi.

Termostat TFT WiFi
pameten termostat mysun wifi
Termostat Smart Digi

UPORABA IR PANELOV MYSUN

IR paneli MySun so odlična izbira tako za osnovno kot tudi dodatno ogrevanje vseh vrst prostorov. Prostor je lahko velik ali majhen, proizvodna hala ali študijski kabinet, dnevna soba ali pisarna … Z IR paneli MySun boste kateri koli prostor ogreli tako, da vam bo prijetno.

O IR panelih

Za bivalne in poslovne prostore: stanovanja, vikende in pisarne

Namestite IR panele povsod tam, kjer želite imeti toplo, ob tem pa želite prihraniti in čim manj vplivati na okolje: kjerkoli v stanovanju, v avtodomu, kamp prikolici, na vikendu, v brunarici, na jadrnici …
IR paneli MySun so nadvse primerna izbira tudi za ogrevanje pisarn.

V zdravstvu: čakalnice, ordinacije, ambulante in bolniške sobe

Nič več suhega in izsušenega zraka, ko boste ogrevali z IR paneli MySun. Ljudje, ki imajo težave z dihali in alergiki, se bodo še posebej dobro počutili. Idealno za ogrevanje: v zdravstvu >> zdravniških ordinacij in čakalnic ambulant ter bolniških sob ali skupnih prostorov v bolnišnicah, vrtci in šole >> za otroške vrtce in igralnice, razrede in predavalnice, avle in hodnike šol

O IR panelih

V industriji: delavnice, proizvodne hale, skladišča

Ogrevajte z IR paneli MySun in prihranite. Tudi počutje ljudi in delo v tako ogretih prostorih bo boljše. IR paneli so hitro odzivni – hitro zagrejejo prostor, ni jih treba vzdrževati in porabijo malo elektrike >> zato je ogrevanje z IR paneli dobra izbira za zelo velike prostore: hangarji za letala, proizvodnje linije v različnih industrijah, ladjedelnice, delavnice (mehanične, vulkanzerske, ličarske, mizarske), športne hale, garaže za avtobuse (remize), tudi za hleve, jahalne hale, igrišča pod baloni …

O IR panelih

V gostinstvu in večjih prostorih z visokimi stropi

Povsod, kjer so višji stropi, se uporabljajo IR sevalni paneli MySun za področno (consko) ogrevanje.

Tako ne ogrevamo celotnega objekta, temveč le področja (cone), kjer se zadržujejo ljudje, živali ali predmeti, ki jih želimo ogreti.

Sevalni IR paneli so primerni tudi za področno (consko) ogrevanje klopi v cerkvah, za restavracije, terase restavracij in barov itd. Sevalni paneli oz. infrardeče (IR) ogrevanje ponuja cenovno izjemno varčno alternativo klasičnim centralnim sistemom ogrevanja ob neprimerljivo nižji začetni investiciji. Izkušnje kažejo tudi, da IR paneli blagodejno vplivajo na zdravje in počutje ljudi. Do takšnih spoznanj prihaja iz dneva v dan več ljudi, zaradi česar sevalni IR grelni paneli postajajo vse bolj priljubljen sistem ogrevanja.

O IR PANELIH

TU pa si lahko prebere še mogoča kaj več o IR panelih

Domov » Novice » O IR panelih / Infrardečem ogrevanju