Članki

Ogrevajte se z močjo sonca

Ogrevanje z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli

Področje ogrevalnih sistemov doživlja preporod.

Ob klasičnih – krušna peč na drva in centralno ogrevanje – se pojavljajo novi. Radiatorjem so se pridružili toplozračno, talno, stensko in stropno ogrevanje. Kotel na kurilno olje nadomešča toplotna črpalka. Najnovejši način pa je stropno ali stensko ogrevanje z infrardečimi (IR) paneli. Prednosti so majhna investicija, hitra in čista montaža brez gradbenih posegov, vsak prostor ima svojo regulacijo, sam sistem pa ima dolgo življenjsko dobo.

Ogrevanje z IR paneli

IR je kratica, ki pomeni infrardeče sevanje ali infrardečo svetlobo.

Gre za elektromagnetno valovanje, ki ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba, zato je za človeško oko nevidno. Infrardečemu valovanju rečemo tudi toplotno valovanje oziroma sevanje, saj ga oddaja vsako telo, ki ima višjo temperaturo od 0 K (-273° C). Zaznamo ga kot toploto, kar pa izkoriščamo na različnih področjih. Ogrevanje z IR paneli je zato za človeka povsem varno, saj paneli oddajajo toploto, ki je identična sončni. Sami paneli izgledajo kot tanke plošče, ki se jih namesti na steno ali strop. Nekateri so lahko vgrajeni celo v pohištvo ali pa se jih zamaskira v slike. Rokovanje z njimi je preprosto: upravljate jih brezžično z eno samo napravo, kar sledi trendom pametnega doma, kjer si želimo udobno in preprosto nadzorovanje vseh naših naprav.

IR-ogrevanje v celoti sledi sodobnim zahtevam ogrevanja.

Infrardeče ogrevanje povzema princip sončnega sevanja, ki ogreva tla, stene, predmete in ljudi. Pravimo, da je sevalno (občutek je podoben kot pri krušni peči), ne pa konvekcijsko (podobno kot pri radiatorju). Sevanje namreč ne ogreje neposredno zraka med pečjo in oviro. Prednost takega načina ogrevanja pred konvekcijskim, ki ogreje zrak ob izvoru toplote, je v tem, da zrak ne kroži tako intenzivno in toplota ne nosi prašnih delcev s seboj po zraku.

Ogrevanje z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli

Sistem ogrevanja pri sodobnem IR-ogrevanju so paneli, nameščeni na stene ali strop, ki električno energijo pretvorijo v sevalno brez vmesnih faz. Zaradi načina delovanja zagotovijo skoraj idealno razporeditev toplote v prostoru: topleje je pri tleh (noge) in hladneje pri stropu (glava), kar pomeni, da je temperatura v prostoru za enako toplotno udobje lahko nižja kot pri klasičnih načinih ogrevanja. Vsak prostor ima – ne glede na število panelov – en regulator, kar omogoča želeno temperaturo v njem. Montaža panelov in regulatorjev za družinsko hišo traja en dan, pred tem pa se v načrtu določi položaj in moč posameznega panela v vsakem prostoru.

Odločanje za najustreznejši ogrevalni sistem ni preprosto.

Še najlažje je pri novogradnjah, kjer je že v projektu izračunana potrebna moč sistema ogrevanja. Težje je pri obstoječih stavbah, kjer se med odločanjem pojavlja veliko težav, ki se začnejo že na sami izolaciji stavb. Pri menjavi ogrevalnega sistema v obstoječih stavbah ima IR-ogrevanje večjo konkurenco. Razlogi so, da IR-ogrevanje ne potrebuje gradbenih posegov in vzdrževanja, da deluje neslišno, da lahko kurilnico namenimo drugi rabi in da spada investicija med najcenejše.

Ogrevanje z IR paneli

IR-ogrevanje je primerno je za vse stavbe,

ne glede na starost ali kakovost toplotne izolacije. Jasno pa je, da bo pri slabši toplotni izolaciji poraba energije večja, ne glede na to, kakšen energent, razvod, regulacijo in sistem ogrevanja uporabljamo. Pri starejših stavbah so stroški ogrevanja ustrezno višji zaradi praviloma slabše toplotne izolacije. Med energetskim svetovanjem pogosto nastane strah pred tem, da bo premrzlo, ki je vedno bolj izrazit pri novih načinih ogrevanja – strah pa je neupravičen. Vsak sistem vam mora zagotoviti tako moč, da bo nadomestil toplotne izgube skozi izolacijo stavbe. Pri IR-panelih je določanje števila panelov, njihovo moč in položaj v prostoru ključno. Dobra podjetja naredijo to profesionalno, napak in težav ni.
Mi vam bomo zagotovili varnost in kakovost po najugodnejši ceni, naši strokovnjaki pa vam bodo nudili vso pomoč pri montaži IR panelov. Oglejte si IR panele v naši ponudbi.

Ali pa si več preberite na tej povezavi