Članki

Talno ogrevanje, cenovno ugodna rešitev za ogrevanje

Električno talno ogrevanje je lahko osnovno ali dopolnilno in se lahko uporablja v vseh stanovanjskih prostorih: kuhinjah, dnevnih sobah, spalnicah, otroških sobah, kopalnicah… tudi zimskih vrtovih ter poslovnih prostorih kot so pisarne. Zaradi velike ogrevalne površine se toplota enakomerno porazdeli po prostoru, nadvse primerna pa je uporaba v prostorih, ki jih je treba zaradi vizualnih ali konstrukcijskih razlogov opremiti brez radiatorjev. Da začne ogrevati prostor, se mora radiator ogreti na približno 60°C, medtem ko električno talno ogrevanje prostor ogreva že pri 35°C (površina talne podlage se segreje v približno 20-ih minutah).

Varčevanje z energijo in stroški

Talno ogrevanje z grelnimi preprogami ali grelnimi folijami je zaradi nizkih stroškov nabave in montaže prava alternativa običajnim ogrevalnim sistemom. Kot cenovno ugodna rešitev se izkaže zlasti pri obnovah, saj ni potrebe po dragi razširitvi obstoječega centralnega ogrevanja.
Talno ogrevanje omogoča varčevanje z ogrevalno energijo. Ogrevanje temelji namreč na sevalni toploti, ki ogreje predmete v prostoru, nakar le-ti sproščajo shranjeno toploto nazaj v okolje. Ohranjena temperatura prostora je cca. 2 – 3°C nižja kot pri ogrevalnih sistemih z visoko stopnjo konvekcije – a ohranja enako raven dobrega počutja. Ker se električno talno gretje namešča neposredno na temperaturno odporno izolacijo, so nepotrebne izgube še manjše.
Pri ogrevanju, ki pokriva 100% celotne potrebe po toploti je potrebnih približno 35 W/m2 in letno približno 1500 obratovalnih ur, pri ceni električne energije 0,077 €/kWh znašajo torej stroški na letni ravni 4,04 €/m2. Stroški pa so odvisni od načina uporabe (polno ali dodatno ogrevanje), toplotne izolacije prostora in tarife za električno energijo (odvisno od ponudnika). Formuli s katerima lahko sami ocenite porabo električne energije in s tem stroške električne energije sta:

  • poraba energije v kWh = skupna moč v Watih X čas ogrevanja v urah
  • stroški električne energije v € = poraba električne energije v kWh X cena električne energije v € na kWh

Uporaba električnega talnega ogrevanja

Pri sodobnem električnem talnem gretju lahko uporabimo grelne preproge ali grelne folije, pri čemer je uporaba grelnih preprog možna pri večini talnih oblog, grelne folije pa se uporabljajo izključno pod plavajočimi podi.
Zaradi tega ker so grelne preproge tanke in folije še tanjše (le 0,2mm), so še posebej primerne pri adaptacijah, kjer so omejene višine vgradnje.

Priprava podlage in montaža

Priprava podlage se začne z odstranitvijo ostanki starih talnih oblog, povoskanih in zaščitnih slojev. Očisti se jo umazanije in prahu. Pri morebitnih razpokah podlage se le te zapre. Neravnine morajo biti izravnane.
Pred nameščanjem električnega talnega gretja moramo poskrbeti za trdno in suho podlago (v estrihu sme biti maksimalno 0,5 % vlage). Inštalacije morajo biti zaključene. Vgrajena morajo biti okna in vrata. Položena mora biti talna izolacija.
Grelne preproge, ki so sestavljene iz nosilne mrežice iz steklenih vlaken – preproge, na katero je v enakomernih presledkih pritrjen grelni kabel preproge, se polaga v sloj elastičnega lepila ali samorazlivne izravnalne mase. Izredno enostavno je polaganje grelnih preprog v pravilno oblikovanih prostorih. Prostor namenjen pohištvu se v načrtu polaganja izpusti. Grelne preproge naj bodo položene tako, da so električni grelni vodniki 5 cm narazen. Vsi priključni kabli grelnih preprog morajo biti usmerjeni v isto smer, tako da jih je mogoče vzporedno priključiti na napajanje.
Grelne folije, kjer je grafitna plast na poliestrski foliji, elektrika pa teče preko dveh bakrenih trakov, so primerne le za plavajoče pode.

Termostat

Udobno in enostavno nadziranje električnega talnega ogrevanja omogoča termostat, katerega važna elementa sta tipali (v tleh in v termostatu samem, ki merita temperaturo tal oz. zraka prostora). Termostat mora biti nameščen vsaj pol metra stran od oken ali vrat. Tedensko programiranje delovanja omogoča časovno kontrolo ogrevanja. Različne funkcije in možnosti programiranja zagotavljajo ciljno uporabo električnega talnega ogrevanja. WIFI modul pa omogoča oddaljeno krmiljenje ogrevanja s pomočjo pametnega telefona, želene nastavitve ogrevanja je tako možno izvesti preko interneta.