Članki

Vgradnja električnega talnega gretja

Vgradnja električnega talnega gretja

Vgradnja električnega talnega gretja MySun je hitra in enostavna – izvajalec jo lahko namesti do 50 kvadratnih metrov v enem dnevu. Takšno ogrevanje je prijetno zaradi enakomerne porazdelitve toplote po veliki površini tal, ki so le nekaj stopinj toplejša od sobne temperature. Topla tla zagotavljajo nižjo temperaturo v prostoru, kar povečuje udobje bivanja. Talno gretje lahko postavite pod različne finalne sloje, kot so keramične ploščice, laminat, vinil in parket ter itison. Prihranili boste tudi pri prostoru, saj ne potrebujete kotla, dimnika, drvarnice, radiatorjev …

VGRADNJA ELEKTRIČNEGA TALNEGA GRETJA MYSUN – NAČINI

Dobavljiva sta dva sistema električnega ogrevanja MySun, in sicer grelne preproge in grelne folije.
Medtem ko se grelne preproge MySun lahko polaga pod večino talnih oblog, se grelna folija MySun polaga izključno pod plavajoče pode – torej pode, ki se ne lepijo na tla (laminat, določeni parketi, določeni vinili …). To je bistvena razlika med sistemoma.

1. DIREKTNI SISTEM VGRADNJE (NOVOGRADNJA) – GRELNA PREPROGA MYSUN

Gre za najpogostejši način vgradnje, pri katerem se grelna preproga položi tik pod finalni pohodni sloj, načeloma v sloj elastičnega lepila ali pa v sloj (samorazlivne) izravnalne mase. S takšnim načinom vgradnje lahko uporabljamo sistem talnega ogrevanja kot primarno ogrevanje ali kot dodatni vir ogrevanja. Prednost tega sistema je enostavna montaža in hitra odzivnost sistema kot celote, saj so grelni kabli položeni tik pod površjem. Finalni sloj je lahko tudi parket, laminat, PVC, topli pod, tepih, pluta ipd., vendar morajo biti v teh primerih grelne preproge zalite v samorazlivni izravnalni masi.

Vgradnja električnega talnega gretja

1. ploščice
2. elastično lepilo oz samorazlivna izravnalna masa
3. MySun grelna preproga
4. talno tipalo
5. estrih
6. armirna jeklena mreža
7. toplotna izolacija
8. osnova

2. DIREKTNI SISTEM VGRADNJE (ADAPTACIJA) – GRELNA PREPROGA MYSUN

Gre za najpogostejši način vgradnje pri adaptacijah. Ker se adaptirajo načeloma starejši objekti, ki nimajo ustrezne talne izolacije, in ker smo pri adaptacijah v večini primerov zelo omejeni z višino, se v teh primerih priporoča uporaba namenskih izolacijskih plošč F-Board, ki so certificirane s strani proizvajalca grelnih preprog. Te izolacijske plošče se prilepijo na obstoječa tla, direktno na njih pa se položijo grelne preproge. Dodatne izolacijske plošče F-Board so zelo primerne tudi v prostorih in objektih, kjer želimo čim hitrejšo odzivnost sistema (vikend objekti, kopalnice …), saj izolacijske plošče preprečujejo, da se toplota akumulira v estrihe.

Vgradnja grelne preproge

1. ploščice
2. elastično lepilo oz samorazlivna izravnalna masa
3. MySun grelna preproga
4. talno tipalo
5. F-BOARD namenska izolacijska plošča
6. elastično lepilo
7. obstoječa tla

3. DIREKTNI SISTEM ZA POD LAMINAT, DOLOČENE VRSTE PARKETA IN VINILA IPD. – GRELNA FOLIJA MYSUN

Najpogostejši način vgradnje je, da se grelno folijo MySun položi direktno pod laminat, vinil oz. parket, ki se ne lepi na tla.

Vgradnja električnega talnega gretja

1. laminat, vinil oz parket, ki se ne lepi na tla
2. talno tipalo
3. PE folija (debelina 0. 25mm)
4. MySun grelna folija
5. STR6 namenska toplotna izolacija
6. osnova

4. SISTEM S PLOŠČO HEAT-PAK – ZA POD TEPIH, PVC, TOPLI POD IPD. – GRELNA FOLIJA MYSUN

Sistem s ploščo Heat-Pak se uporablja v primerih, ko želimo talno gretje pod tepihom, toplim podom ali talno oblogo PVC. Ker ti finalni podi mehansko niso dovolj trdni, je potrebno v teh primerih uporabiti namenske plošče, ki služijo kot mehanska zaščita pred poškodbami grelne folije. Višina tal se s tem sistemom vgradnje dvigne za približno 10 mm. Omenjene plošče se polagajo v dveh slojih, vsaka plošča ima nanos lepila, da se plošči med seboj zlepita. Plošče se morajo polagati (lepiti) križno – na ta način dobite čvrsto podlago, na katero lahko položite talno oblogo PVC, tepih ali kakšen drug finalni pod, ki mehansko ni dovolj trden, da bi ga bilo mogoče položiti direktno na grelno folijo MySun.

Vgradnja fgrelne folije

1. finalni sloj – PVC, topli pod,..
2. HEAT-PAK plošče
3. talno tipalo
4. PE folija (debeline 0. 25mm)
5. MySun grelna folija
6. STR6 namenska toplotna izolacija tal
7. osnova

ZUNANJA UPORABA

Poleg ogrevanja notranjih prostorov je talno električno ogrevanje primerno tudi za zunanjo uporabo, za preprečevanje zmrzali ali za taljenje snega in ledu na dovozih, pločnikih, dvoriščih, pa tudi na strehah, žlebovih, žlotah … Prav tako so na izbiro namenski grelni kabli za preprečevanje zmrzali cevovodov in podobno.

Vas zanima več informacij v zvezi z električnim talnim gretjem? Pišite nam:

Kontaktni obrazec

    ** KOOP TRGOVINA d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pogojih poslovanja.

    Vgradnja električnega talnega gretja

    Več pa si lahko preberete v TEM članku